Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ανεπαρκής μπροστά στις αγωνίες των πολιτών, γιατί δεν πρέπει δηλαδή να αλλάξουν όλα;

Του Γιώργου Δημητρίου

Οι Ευρωβουλευτές και Βουλευτές του Σύριζα,γνωρίζουν καλά τι είναι το κράτος δικαίου,η  ελευθερια του Τύπου, η ποιότητα της Δημοκρατίας κλπ. Εχουν σε αυτά τα ζητήματα πλάνο  και πολιτική. Μεγάλη επιτυχία η καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου σε μια κυβέρνηση που  συμπεριφέρεται σαν τον Όρμπαν και τον Ερντογάν. (το είδε το Ευρωκοινοβούλιο αλλά  κανένας δικηγορικός σύλλογος) 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ 

Ολες τις φορές που σκεφτόμαστε για το ελληνικό δράμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να μάθουμε ότι πρέπει να συγκρινόμαστε διαρκώς όχι με τον εαυτό μας αλλά να συκρίνουμε την πρόοδό μας με αυτή των Ευρωπαίων σε όλους τους αντίστοιχους τομείς :  

Είναι το πολιτικό μας σύστημα ικανότερο και καθαρότερο πχ από το Ολλανδικό; 

Είναι η  πλειοψηφία των Ελλήνων βιομηχάνων, επιστημόνων, δικαστικών, αγροτών κλπ κλπ καλύτερη  από την πλειοψηφία των αντίστοιχων Ολλανδών ή Γερμανών, Ισπανών κλπ;  

Πώς θα ανταγωνιστείς, αυτήν την υπεροχή των άλλων ανταγωνιστών μας για να παράγεις  καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες που κερδίζουν αγορές; Τα υπόλοιπα φαίνονται στο  ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. 

Γιατί δεν προτείνει ο Σύριζα τον καπιταλισμό του ανταγωνισμού; Είναι βέβαιο ότι πρέπει να  αλλάξει όνομα και προτάσεις στην οικονομία, και εκεί η Νέα Δημοκρατία βρίσκει άλλοθι  αυτή την ανεπάρκεια για να διαπράττει ΄΄οικονομικά εγκλήματα΄΄ υπέρ των κολλητών  ολιγοπωλητών. 

ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΩΣ ΚΥΒΕΡΝΑ 

Το σχετικό οικονομικό πρόγραμμα κάθε κομματικού φορέα θα πρέπει να αναδεικνύει το  <<σήμα ικανότητας>>  μιάς μελλοντικής κυβέρνησης. Από τη βιβλιογραφία η συνάρτηση  <<Vote – popularity >> που μετράει τις συνήθειες των ψηφοφόρων, θεωρεί ότι η  υπάρχουσα πολιτική υποστήριξη σε ένα κόμμα επηρεάζεται από την κατάσταση της  οικονομίας και από το βελτιωτικό προεκλογικό πρόγραμμα. 

Τα κόμματα, είτε μέσω της κινητοποίησης είτε μέσω της απόσυρσης, προωθούν ή όχι ένα  οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του Σύριζα όχι μόνο δεν είναι διαφοροποιημένο από αυτό της ΝΔ αλλά αξιολογείται αρνητικά από το εκλογικό σώμα σε ό,τι αφορά την ικανότητα  του κομματικού φορέα να χειρίζεται ή να μεταρρυθμίσει δυτικότροπα την οικονομία. Πηγή  (Duch & Stevenson , 2008 ) 

Οι πολίτες δεν μπορούν να εξάγουν <<σήμα ικανότητας>> του Σύριζα ώστε να  αξιολογηθεί ως επαρκής κομματικός φορέας για την διαχείριση της παρατηρούμενης  οικονομίας. Επιπροσθέτως δεν προτείνει άλλο μοντέλο καπιταλισμού (ανταγωνιστικό), πέρα  από τον υφιστάμενο καπιταλισμό των κολλητών του Μητσοτάκη.. 

H παρατηρούμενη ελληνική οικονομία αποτελείται από από δύο μέρη:

 1) Σόκ ικανότητας  ,που προκύπτει από την έλλειψη διαφοροποιημένης οικονομικής πρότασης από το Σύριζα  προτάσοντας μόνο την έντιμη διαχείριση αλλά του ίδιου κλεπτοκρατικού συστήματος και 

 2) Εξωγενές σοκ , από τον έλεγχο της χώρας από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση΄΄Τηλε Βαρδινογιάννη & Σία Κοσιώνη΄΄ 

Η διαχείριση των δύο Σόκ από το Σύριζα κάνουν τους ψηφοφόρους να μην μπορούν να  ξεχωρίσουν το ένα από το άλλο ΣΟΚ και στρέφεται προς τη ΝΔ-Πασοκ ως μη χείρον  βέλτιστον κι ας συμμετέχουν ως συμπαίκτες ώς γνήσια τέκνα της πολιτικής  διαφθοράς, αποτέλεσμα της συμπαιγνίας τους με τα συμφέροντα των ολιγοπωλητών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Στην ευρωβουλή νίκησαν για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία γιατί εκεί οι Συριζαίοι  είναι αληθινοί Ευρωπαϊστές. Αλλά και η οικονομία επηρεάζει τη Δημοκρατία, το κράτος  δικαίου,κλπ. Η ΝΔ ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στη Δημοκρατία τα καταφέρνει. 

Ακριβως γιατί αυτή η τεράστια μεταφορά και αναδιανομή πλούτου που πραγματοποιεί υπέρ των κολλητών, με τη βοήθεια του Πασοκ και την ανοχή του ΚΚΕ, απαιτεί  τραυματισμένη τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και περιορισμό των δημόσιων αγαθών. 

Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη είναι στη σωστή κατεύθυνση σε αντίθεση με την έντιμη  διαχειριστικά διακυβέρνηση Τσίπρα που ήταν στην πράξη τραγική και εκτός  πραγματικότητας. Κύριε Τσίπρα,ο Καραμανλής είναι δίπλα στον΄΄ εξω από εδώ΄΄ και στη  Ν.Δ… ΕΣΕΙΣ ,που είστε κύριε Τσίπρα; 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

1)Αncelus , E. ,Meltzer, A.H.(1975) The Effect of Aggregate Economics variables on  congressional elections. American Political Science Review,69(4) 1232-1239. 

2)Arel-Bbundock , V. ,Blais ,A. ,Dassonnevile ,R. (2021).Do Voters Benchmark economic  Perfomance ? British Journal Political Science ,51, 437-449. 

3)Armingeon ,K. , Isler ,C. , Knophel ,L. ,Weisstanner,D.,& Engler, S. (2010.  Codebook:Comparative political Data set 1960-2014. 

4)Aytac,S.E. (2015) Relative economic performance and the incumbent vote:a reference  point theory.The journal of Politic,80(1),16-29 Article. 

5)Benton ,A.L. (2005) ,Dissatisfied Democrats of retrospective voters?Economic  hardship,political institutions ,and voting behavior in Latin America.Comparative Political  Studies,98 (417-442 ) 

6)Blais,A. (2006) .What affects voters turnout?Annu Rev.Polit.Sci., 9, 111-125 

7)Blais, A.& Dobrzynska,A. , (1998) Turnout in electoral democraties .European Journal of  Political Research ,33(2), 239-261

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί